Relatietherapie | Huwelijkstherapie


Waar zou je graag hulp bij willen ?

  • Jullie praten maar weinig, je ontwijkt elkaar steeds meer. Je hebt het gevoel langs elkaar te leven, zoveel afstand, zo alleen. Zo wil je niet langer doorgaan, maar hoe zou je het contact weer op een positieve manier kunnen herstellen?
  • Je ziet steeds meer tegen vakanties en feestdagen op: het zou leuk en gezellig moeten zijn, maar zo ervaar je het al een tijdje niet meer. Het leven bestaat toch niet alleen maar uit altijd maar bezig zijn, klaar moeten staan voor anderen...
  • Heftige ruzies, soms in bijzijn van de kinderen… dit wil je gewoon niet langer.
  • Ik ben -of mijn partner is- verliefd geweest, of nog… Wat overkomt mij, ons? Hoe kon het zover komen, wat moeten we doen om verder te kunnen, samen... of ...?
  • Je wilt aandacht van je partner, iets delen, een luisterend oor... toch lukt het maar niet, met als gevolg dat je je weer teleurgesteld voelt, en boos... Voorbeelden van interacties die zich steeds herhalen: jouw partner vertelt wat weinig, houdt af, vraagt niet door, het contact valt stil .... je voelt je niet begrepen, afgewezen misschien, beiden ga je wat anders doen, uit contact ... In deze sfeer zie jij -of jullie beiden- het niet meer zitten 'zo' nog langer door te gaan. Er moet iets nieuws gebeuren...
  • ‘Ik heb geen gevoel meer’; ‘het houden van is weg’. Je vraagt je af: 'heb ik het weggestopt? kan de liefde weer opbloeien?' Je weet het niet zeker. Je zou weg kunnen gaan, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden?
  • We kunnen het maar niet eens worden over de opvoeding. Maar zou dit dan het breekpunt moeten worden?
  • Jullie zijn al heel lang samen, veel gaat goed, maar regelmatig komen jullie in een zelfde soort discussie of strijd terecht.
  • Je stelt regelmatig de vraag aan jezelf: ‘Is dit het nou, we doen bijna geen leuke dingen meer’

Wat ik voor jullie kan doen, mijn werkwijze:

Relatietherapie is grotendeels leren hoe je de relatie kunt bevrijden van patronen waar je steeds op vastloopt. Zicht te krijgen op hoe emoties werken, in positieve en negatieve zin. Te onderzoeken en het bespreken wat jullie onderliggende wensen en behoeften zijn. Bij relatietherapie gaat de relatie in therapie, een relatie doe je immers samen. In therapie werk je dus samen aan een meer bevredigende en succesvolle relatie.

Hoeveel tijd is er eigenlijk nodig voor een succesvol proces relatietherapie? Deze vraag wordt mij heel vaak gesteld. Mijn ervaring is dat je al na 3 a 5 sessies merkt dat verandering gaande is, dat het op sommige punten beter gaat. Gewenste verandering kan dus snel op gang komen. In essentie is relatietherapie erop gericht om het onderlinge contact steeds gemakkelijker en aangenamer te kunnen laten verlopen.

De sessies zullen steeds zoveel mogelijk aansluiten op jullie actuele vragen en beleving. Aandacht geven aan dat wat je nu bezig houdt, verdiepend onderzoeken wat je persoonlijk en wat je samen nodig hebt om de probleemsituatie te verhelpen: weer vooruit te kunnen, een nieuw gevoel van vrijheid te ervaren, dat er echt iets is opgelost, een doorbraak, nader tot elkaar gekomen zijn, meer begrip over en weer, duidelijkheid verkregen, een goede stap vooruit...

Mijn ervaring is dat een traject relatietherapie  enkele maanden tot gemiddeld een half jaar kan duren (5 tot 10 sessies). Mijn uitgangspunt is: 'zo kort mogelijk en zolang als nodig is'. Ik ben gewend de sessies om de twee weken af te spreken. Eventueel kunnen de eerste paar sessies wekelijks worden afgesproken, hangt van de urgentie af. 's Avonds afspreken is ook mogelijk. Mocht bezoek aan mijn praktijk niet mogelijk zijn, dan kan ik je ook thuis bezoeken (het tarief is dan wel iets hoger).

Wil je snel duidelijkheid, hebben jullie niet zoveel tijd of wil je er samen eens een weekend tussenuit, samen aan de slag met ruimte voor leuke dingen doen en te kunnen ontspannen? Dan zou je voor een 'VIP relatieweekend' kunnen kiezen (dan doe je samen 4 sessies in  één weekend, verdeeld over 3 dagen; na het weekend maken we nog een afspraak voor een 5e vervolgsessie.

Voor wie? Voor iedereen die samen een intieme relatie hebben en/of duurzaam met elkaar verbonden zijn: man-vrouw; vrouw-vrouw; man-man; ouder-kind; gescheiden ouders en partners; transgenderrelatie; familierelatie.

Individuele relatietherapie

Bij de meeste van mijn collega's heerst het uitgangspunt dat relatietherapie alleen mogelijk is als je er samen voor gaat. Mijn ervaring is anders, ik help mensen in relatie of huwelijk ook individueel, individuele relatietherapie dus. Daarbij hou ik natuurlijk altijd de ruimte om de andere partner erbij te betrekken, uiteraard in overleg. Dit kan ook een vrijblijvende kennismaking zijn. Alle mogelijkheden nagaan om jou en jouw situatie vooruit te helpen, daar ga ik voor.


Vragen? Als je meer informatie wilt, neem dan gerust  contact met mij op, het kennismakingsgesprek is altijd gratis.